Vegan slagroom
Vegan slagroom – luchtig, plantaardig en verrassend lekker
Wist je dat je helemaal geen room nodig hebt om luchtige slagroom te maken? Met aquafaba – het kookvocht van kikkererwten – maak je in een handomdraai een plantaardig alternatief dat net zo romig en veelzijdig is als de klassieke variant.
Alleen suiker toevoegen werkt niet goed: de structuur zakt snel in. Met een snufje wijnsteenzuur blijft je vegan slagroom stevig en luchtig, zelfs na meerdere uren (16 uur) in de koelkast. En met een vleugje vanille, espresso, cardemom, gemalen steranijs, gemalen venkelzaad of rozenwater geef je er je eigen draai aan.
Bij De Stadskeuken houden we van recepten die duurzaam, betaalbaar en verrassend eenvoudig zijn. Daarom delen we graag ons favoriete recept voor vegan slagroom – perfect voor op taart, warme chocolademelk of vers fruit.
Bronnen: https://www.seriouseats.com/science-of-aquafaba-meringues-5185233
ChatGPT (Voor het recept)
Recept voor Vegan alternatief voor slagroom
Ingrediënten voor 300 ml slagroom:
* Aquafaba (ingezouten, gekoeld): 100 ml (Basis, eiwitbron)
* Wijnsteenpoeder of citroensap: 1/4 tl wijnsteenzuur of 1/2 tl citroensap (Stabiliseert schuimvorming)
* Poedersuiker: 2,5 el (ca. 30 g) (Zoet en verstevigend)
* Vanille extract: 1/2 tl (Smaak)
* Kokosolie (ontgeurd) of cacaoboter: 40 g (Vetcomponent voor de romigheid)
* Plantaardige melk (Soja of havermelk): 20 ml (Emulgatorbasis)
* Xanthaangom (optioneel maar aanbevolen): 1/4 tl (Stabiliseert de emulsie)
* Snufje zout (Accentueert de smaak)
Bereidingswijze:
1. Vetbasis maken: Smelt de kokosolie of cacaoboter op laag vuur. Meng dit met de plantaardige melk en roer goed door. (handblender of staafmixer). Laat afkoelen tot lauw (ca 30 graden Celsius)
2. Aquafaba opkloppen: Doe de koude aquafaba in een brandschone kom. Voeg zuur (wijnsteenpoeder of citroensap) toe en klop met een mixer op hoge snelheid tot stijve pieken (plm 8-10 minuten).
3. Suiker en smaak toevoegen: Voeg geleidelijk de poedersuiker, vanille en snufje zout toe, terwijl je blijft kloppen.
4. Vetbasis langzaam emulgeren: Zet de mixer op lage snelheid en giet langzaam de afgekoelde vetbasis bij de opgeklopte aquafaba. Laat het geheel rustig mengen tot het een gladde, glanzende room wordt. Voeg optioneel de xanthaangom toe en klop nog 30 seconden voor extra stabiliteit.
5. Zet de slagroom minstens een uur in de koelkast (Tijdens het koelen stolt het vet en krijgt de room die volle, slagroomachtige structuur.
Tot drie dagen houdbaar in de koelkast. Voor gebruik kort doorroeren of licht opkloppen.
Uitleg begrippen
| Engelse naam: | Nederlandse naam: | Ingrediënten: |
| Baking soda | Sodium bicarbonaat | |
| Baking Powder | Bakpoeder | Mengsel van een alkalisch component zoals Sodium Bicarbonate, een mild zuur, zoals wijnsteenzuur en een vochtabsorberend middel, zoals cornstarch/maïzena. |
| Cream of Tartar | Wijnsteenzuur |


