Diner a la Plant_De Stadskeuken Arnhem

Keuze voor gezonde en lekkere ingrediënten

Keuze voor biologisch

Met resultaten van onze eigen smaakpanel

Eten dat goed voelt

In De Stadskeuken houden we van eten dat goed voelt — voor jezelf, voor de aarde en voor de mensen die het telen. Daarom kiezen we waar mogelijk voor biologische en biodynamische producten. Niet om met keurmerken te strooien, maar omdat we geloven dat je de aandacht waarmee iets groeit, proeft.

Van dichtbij en met zorg

Onze groenten en fruit komen bij voorkeur van regionale boeren en tuinders die zonder pesticiden werken. Soms zijn ze officieel gecertificeerd, soms niet, maar altijd met liefde geteeld. Waar dat niet haalbaar is, maken we bewuste keuzes:

  • Producten met een hoog pesticidegehalte kopen we biologisch in.
  • Soorten die van nature al schoon geteeld worden, kopen we soms niet-biologisch.

Zo blijven we trouw aan onze principes én houden we het betaalbaar.

Wat groeit dichtbij, smaakt beter

We laten ons inspireren door de zogenaamde Dirty Dozen en Clean Fifteen — lijsten die inzicht geven in welke groenten en fruit het meest of minst bespoten zijn. Tot we goede Europese gegevens hebben, gebruiken we de onderzoeken van de Environmental Working Group uit de VS als richtlijn.

Over keurmerken (kort en krachtig)

De wereld van biologische keurmerken kan een doolhof zijn, maar wij houden het graag overzichtelijk:

  • Europees biologisch keurmerk – de basis voor biologische landbouw.
  • Skal Biocontrole – het Nederlandse toezicht namens de overheid.
  • Demeter – het keurmerk voor biodynamische landbouw, waarin aarde, mens en dier in balans zijn.

Bij Demeter worden geen dierlijke restproducten zoals bloed-, beender- of verenmeel gebruikt — dat maakt het net een stapje natuurlijker.

Proeven met aandacht

Ons smaakpanel helpt ons om de juiste balans te vinden tussen gezond, duurzaam en gewoon lekker.
Zo testten we begin 2025 verschillende plantaardige kaasalternatieven — blind, dus zonder te weten welk merk we proefden. De conclusie? We zijn nog op zoek naar een vervanger die écht in de smaak valt. Omdat de vraag naar vegan kaas bij ons bovendien klein bleef, bieden we die op dit moment niet meer aan.

Plantaardig waar het past

Waar het goed werkt, kiezen we wel bewust voor plantaardig. Onze cappuccino’s maken we standaard met barista oat milk, en voor wie dat wil, is er oat milk creamer. Ook onze vegan slagroom, gemaakt van aquafaba (het kookvocht van kikkererwten), is een klein hoogstandje uit eigen keuken.

Bewust, niet perfect

Bij De Stadskeuken draait het niet om perfectie, maar om aandacht.
Aandacht voor wat we inkopen, hoe het gemaakt is en wat het met ons doet.
Zo bouwen we stap voor stap aan een keuken die niet alleen voedt, maar ook goed voelt.

Plant based alternatieven voor kaas

Het Stadskeuken smaakpanel heeft begin 2025 proeven gedaan met vegan alternatieven voor kaas voor bij de tosti’s. We hebben de alternatieven, leverbaar bij ODIN, AH en Lidl (blind, dus zonder de herkomst te kennen) uitgeprobeerd. Geen van alle kon ons echt bekoren. Van de alternatieven was die van Lidl nog het “minst” slecht.
We hebben nu een jaar vegan kaas naast de reguliere kaas aangeboden bij het maken van tosti’s. De vraag is echter nog nagenoeg 0, en aangezien we ook zo min mogelijk willen weggooien, zijn we op dit moment gestopt met vegan kaas.

Plant based alternatieven voor koffiemelk

We bieden momenteel het volgende assortiment aan:

  • Creamer in poedervorm: Oat milk creamer
  • Voor een aantal bezoekers houden we nog koemelk aan in de vorm van cupjes.
  • Onze Capuccino maken we standaard met Barista Oat Milk

Plant based alternatieven voor slagroom

Hiervoor gebruiken we een recept gebaseerd op aquafaba – het kookvocht van kikkererwten.
Hier vind je het recept voor vegan slagroom.

Gastkok

De gastkok geeft vooraf aan of hij of zij vegetarisch of veganistische gerechten gaat bereiden. De Stadskeuken heeft een aantal
adressen waar we biologische ingrediënten kunnen verwerven. Voor de maaltijden op zondag gaan we vrijwel altijd naar de biologische kramen op de zaterdagmarkt in Arnhem.
Heb je zin om een keer mee te koken? Meld je aan als gastkok — gezellig, leerzaam en vooral heel lekker!

Dirty Dozen

(De volgorde is in afnemend gehalte aan aangetroffen pesticide. Bij voorkeur alleen biologisch of biologisch dynamisch geteeld aan te schaffen).

Fruit:

1. Aardbeien, 2. Druiven 3. Perziken 4. Kersen 5. Nectarines 6. Peren 7. Appels 8. Bramen 9. Blauwe Bessen 10. Mandarijnen 11. Pruimen 12. Frambozen

Groenten:

  1. 1. Spinazie 2. Boerenkool 3. Aardappelen 4. Paprika/chilipeper 5. Sperziebonen 6. Komkommer 7. Selderij 8. Sla 9. Winterpompoen 10. Tomaten 11. Cherrytomaatjes 12. Zomerpompoen

Clean “Fifteen”

Clean “Fifteen”: de staartgroep oftewel de minder bespoten groep.
De volgorde is in afnemend gehalte aan aangetroffen pesticide.
Kan met minder bezwaar ook niet biologisch aangeschaft worden.

Fruit:

1. Sinaasappel 2. Grapefruit 3. Cantaloupe 4. Kiwi 5. Mango 6. Banaan
7. Watermeloen 8. Papaja 9. Ananas

Groenten:

  1. Aubergine 2. Sugar Snaps 3. Zoete aardappel 4. Broccoli 5. Champignons 6. Wortel 7. Bloemkool 8. Kool 9. Asperges 10. Erwten (Bevroren) 11. Ui 12. Avocado 13. Maïs